شاید از خواندن عنوان این مقاله تعجب کرده باشید. غمگین بودن یکی از گناهان نابخشودنی در قرن حاضر محسوب میشود. ما همیشه دوست داریم شاد باشیم و خود را شاد نشان دهیم. دیگران از ما توقع دارند همیشه انرژی مثبت به آنها انتقال دهیم. افراد از دیدن قیافه اندوهگین ما خوششان نمیآید! اما آیا واقعا وظیفه داریم که همیشه شاد باشیم؟ روانشناسان نظری غیر از این دارند. ما به اندازه شادی به غم و اندوه نیز نیاز داریم. در این مقاله به معرفی برخی مزایای غمگین بودن خواهیم پرداخت.
غمگین بودن، حافظه و تمرکز ما را بهبود میبخشد
پژوهشگران دریافتهاند که افراد در روزهای بارانی و غمگین، به جزئیات بیشتری در مقایسه با روزهای شاد و آفتابی توجه میکنند. در یک مطالعه به یک گروه از افراد تصویری از یک صحنه تصادف و به گروه دیگر تصویری از یک جشن عروسی نشان داده شد، سپس از افراد گروه اول خواسته شد یک خاطر غمگین را تعریف کنند و از گروه دوم خواسته شد یک خاطره شاد را تعریف کنند. در نهایت از افراد سوالاتی در مورد تصاویری که مشاهده کردهاند پرسیده شد. افرادی گروه اول که غمگین بودند، به جزئیات بیشتری دقت کرده و تصاویر را با جزئیات بیشتری به خاطر میآوردند.
پایین بودن تمرکز و حافظه در اوقات شادی، باعث میشود ما خاطرات شاد را با جزئیات کمتری به یاد بیاوریم. حتی گاه ذهنمان ما را فریب میدهد و آن خاطرات را بهتر از آنی که هستند تصور میکنیم. در مقابل خاطرات ناراحت کننده و غمگین کمتر دستخوش دستکاری حافظه میشوند.
در زمان غمگین بودن قضاوت بهتری داریم
مطالعات مختلف نشان دادهاند افراد وقتی غمگین هستند به طور کلی بهتر و منطقیتر قضاوت میکنند. در یک مطالعه، ویدیوهای ضبط شده از دفاعیههای افراد متهم به سرقت برای گروهی از افراد پخش شد. بعضی از این متهمین واقعا سارق بودند و برخی خیر. بینندگان باید سارقین واقعی را تشخیص میدادند. افرادی که در حین انجام این مطالعه غمگین بودند، متهمین واقعی را با دقت بهتری شناسایی کردند.
یکی دیگر از خطاهای متداول در قضاوت خطای سوگیری میباشد. به عنوان مثال، بسیاری از ما عادت داریم افراد را بر اساس ظاهر آنها قضاوت کنیم و در مواجهه با کسی که چهره بهتری دارد، فکر میکنیم آن فرد مهربانتر نیز هست. با این حال بر اساس نتایج مطالعات، زمانی که غمگین هستیم بیشتر به رفتار و منش افراد توجه میکنیم و کمتر دچار سوگیری در قضاوت بر اساس ظاهر میشویم.
غمگین بودن میتواند انگیزه ما را افزایش دهد
زمانی که ما شاد هستیم، بیشتر توجهمان بر روی حفظ وضعیت موجود متمرکز است و علاقه کمتری به تغییر داریم. در مقابل، غم و اندوه میتواند همچون زنگ خطری عمل کرده و انگیزه ما برای تلاش و انجام کارهای سخت را افزایش دهد. در یک مطالعه، برای دو گروه از شرکتکنندگان دو نوع فیلم شاد و غمگین پخش شد. پس از اتمام فیلم چند مسئله سخت به شرکتکنندگان در هر دو گروه داده شد تا به دلخواه خودشان برخی از سوالات را حل کنند. افرادی که در آن لحظه شادتر بودند، زمان کمتری به حل سوالات اختصاص داده و تعداد سوالهای کمتری را بررسی کردند. همچنین تعداد پاسخهای صحیح آنها نیز کمتر بود. در مقابل افراد غمگین زمان بیشتری صرف حل سوالات کردند. تعداد سوالات بیشتری را امتحان کرده و پاسخهای صحیح بیشتری نیز داشتند.
تاثیر غم و اندوه بر روی روابط اجتماعی
در باور عمومی افراد شاد روابط اجتماعی بهتری دارند. افراد شاد معمولا پر انرژی هستند، با افراد بیشتری ارتباط برقرار میکنند، بیشتر لبخند میزنند و به طور کلی افراد بیشتری را جذب میکنند. با این حال، روابط عمومی مثبت و پایدار گاهی نیازمند درک، احترام، و ملاحظه وضعیت و نیازهای طرف مقابل میباشد که در این موارد افراد غمگین عملکرد بهتری دارند.
در یک مطالعه از دو دسته افرادی که دو نوع فیلم غمگین و شاد را تماشا کرده بودند خواسته شد تا برای دریافت فایلی به یک کارمند اداری مراجعه کنند. بر اساس نتایج ضبط شده توسط دوربینهای مخفی، افراد غمگین درخواست خود را به طور مودبانهتر مطرح کرده و با جزئیات بیشتری مشخص کردند به چه چیزی نیاز دارند. در حالیکه افراد شادتر، درخواست خود را به صورت مستقیم و با ملاحظهکاری کمتری مطرح کردند و خواسته آنها کاملا واضح نبود. برآیند کلی مطالعات این بوده است که افراد وقتی غمگین هستند تمایل بیشتری به رعایت حقوق دیگران، برخورد عادلانه و منصفانه، سخاوتمندی و صداقت دارند. این باعث میشود بتوانند اعتماد سایرین را جلب کرده و روابط اجتماعی بهتری داشته باشند.
غم نباید به افسردگی تبدیل شود
با توجه به نتایج مطالعات مختلف، درمییابیم که غم و اندوه نیز به اندازه شادی مزایای خاص خود را دارد. اما تفاوت غم با افسردگی را نباید فراموش کنیم. غمگین بودن به طور دائمی و طولانی مدت نشان از افسردگی دارد که میتواند زندگی افراد را مختل کند. هیچ وقت توصیه نمیشود برای بهبود حافظه و تمرکز غمگین شویم. اما باید بدانیم که قرار نیست با غم مبارزه کرده و همیشه شاد باشیم. به عنوان یک انسان، ما به همه احساسات و عواطف خود در موقعیت مقتضی نیاز داریم و باید همه آنها را در حد تعادل در زندگی خود داشته باشیم.
خواندن مقاله سپاسگزاری هم به شما پیشنهاد میشود.
منبع
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/four_ways_sadness_may_be_good_for_you