یکی از مسائلی که در هنگام ازدواج و پس از آن ذهن اغلب افراد را به خود مشغول میکند، پرداختن به موضوع روابط قبلی طرفین و صحبت در مورد روابط گذشته است. بر اساس فرهنگ سنتی غالب در جامعه ما، بسیاری از افراد نسبت به گذشته فرد مقابل خود حساسیت دارند. این موضوع باعث میشود اغلب افراد از خود بپرسند که «آیا لازم است در مورد روابط قبلی با همسرم صحبت کنم یا خیر؟»
در این مقاله از منظر علمی و روانشناسی به این سوال پاسخ خواهیم داد.
صحبت در مورد روابط قبلی: خوب یا بد؟
صحبت کردن در مورد روابط قبلی با همسر به طور کلی موضوع حساسی است. هیچ یک از مشاوران نظر قطعی در این زمینه ندارند. در واقع اغلب بر این موضوع اتفاق نظر دارند که هم شخصیت شما و هم شخصیت طرف مقابل در پاسخ به این سوال دخیل است. رعایت دو نکته کلی در این زمینه بسیار کارساز است:
جز راست نباید گفت، هر راست نشاید گفت!
صحبت کردن در مورد روابط قبلی، اگر با در نظر داشتن حساسیتها و به طور حساب شده صورت گیرد میتواند کمک زیادی به تحکیم رابطه فعلی کند؛ زیرا با این کار فضای اعتماد و صمیمیت در میان زوجین صورت گرفته و شما نشان میدهید که از شکستهای قبلی خود تجارب مفیدی کسب کرده و به فرد پختهتری تبدیل شدهاید. در عین حال صحبت کردن از جزئیات بیمورد و روابط گذرا، میتواند اثر معکوس داشته باشد. یعنی بدون اینکه نتیجه مثبتی داشته باشد تنها موجبات تنش و حساسیت را فراهم آورد.
هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد!
علاوه بر اینکه محتوای کلام شما باید سنجیده باشد، موقعیت مناسب برای مطرح کردن آن نیز اهمیت ویژهای دارد. به عنوان مثال اوایل دوران آشنایی که شما و طرف مقابل شناخت چندانی از ویژگیهای شخصیتی یکدیگر ندارید، زمان مناسبی برای مطرح کردن چنین موضوعاتی نیست. به طور کلی بهترین زمان برای صحبت در مورد روابط قبلی خود، زمانی است که این بحث به طور طبیعی و در یک فضای منطقی پیش آمده و شما هیچ تلاشی برای پیش کشیدن آن انجام ندادهاید.
در مورد روابط قبلی با همسر خود صحبت کنید اگر:
با توجه به توضیحات ارائه شده، نمونههایی از موقعیتهای مناسب برای صحبت در مورد روابط قبلی میتوانند موارد زیر باشند:
این بحث به طور طبیعی پیش بیاید
همان طور که اشاره شد، زمان مناسب برای صحبت در مورد این مسائل اهمیت زیادی دارد. زمان مناسب، زمانی است که شما شناخت و آگاهی کافی نسبت به یکدیگر داشته و در خلال صحبتهای مختلف، این موضوع نیز مطرح میشود. در این موقعیتها، اجتناب بیش از حد از این بحث میتواند موجب سوءتفاهم شود.
این بحث شناخت خوبی از شما به همسرتان بدهد
مطرح کردن دلایل اتمام روابط قبلی، نحوه برخورد شما با آن موضوع و تجاربی که کسب کردید به شیوه درست، موجب میشود همسر شما آشنایی بیشتری در مورد نوع نگرش شما به مسائل داشته و شما را بهتر بشناسد.
موجب افزایش صداقت و صمیمیت شود
در عین اینکه شما در شروع یک رابطه جدید، باید به طور کلی خود را از دغدغههای رابطه قبلی رها کرده باشید، توانایی شما برای پذیرش آن به عنوان بخشی از گذشته خود و صحبت کردن در مورد آن نشان از مسئولیتپذیری، استقلال فکری و صداقت شما دارد.
در مورد روابط قبلی خود با همسر خود صحبت نکنید اگر:
در مقابل با موارد مطرح شده که اثرات مثبت در رابطه دارند، در سایر موقعیتها صحبت کردن در خصوص این مسائل توصیه نمیشود. از جمله موقعیتهای نامناسب برای صحبت در این زمینه عبارتند از:
– شما در تلاش هستید تا از پیش برای صحبت در این مورد برنامهریزی کنید.
– هدف شما از صحبت کردن در این مورد مقایسه همسرتان با روابط قبلیتان است.
– شما شخصا آمادگی شنیدن تجارب پیشین همسرتان را ندارید.
– مطمئن نیستید که تا چه حدی باید در مورد موضوع صحبت کنید.
– از عکسالعمل طرف مقابل و میزان آمادگی وی برای شنیدن این موضوع اطمینان ندارید.
– هنوز نمیتوانید به طور عادی بدون ناراحتی و عصبانیت در مورد آن شخص صحبت کنید.
سخن پایانی
صحبت کردن در مورد روابط قبلی با همسر، موضوعی است که اگر در موقعیت زمانی مناسب و با نکتهسنجی صورت گیرد میتواند تاثیرات مطلوبی در رابطه داشته باشد. با این وجود میزان پذیرش این امر و نوع برداشت طرفین از آن، تا حد زیادی به ویژگیهای شخصیتی و طرز فکر آنان بستگی دارد. در صورتی که شما تجربه کافی در تشخیص موقعیت مناسب برای این امر را ندارید، مطرح کردن مسئله خود با یک مشاور خانواده اولین گام برای یک تصمیمگیری صحیح و جلوگیری از مشکلات احتمالی خواهد بود.
اگر صحبت در مورد روابط گذشته باعث ایجاد اختلاف و مشکل در زندگی شما شده است، کلینیک روانشناسی صدفی میتواند در این راه کمکتان کند.
منابع:
https://www.bridestory.com/blog/should-you-tell-your-spouse-about-your-ex
https://www.gq-magazine.co.uk/article/talking-about-your-ex