روانشناسی اکت (ACT) یکی از جدیدترین رویکردهای روانشناسیست که ممکن است این روزها نام آن را به دفعات شنیده باشید.
اما روانشناسی اکت چیست؟
واژه ACT مخفف عبارت Acceptance and Commitment Therapy به معنای «درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد» میباشد. در این متد مراجعین میآموزند تا به جای مقابله با افکار و احساسات خود، آنها را به عنوان پاسخ طبیعی به شرایط محیطی خود بپذیرند. با شناسایی و پذیرش احساسات و عواطف به عنوان پاسخهای طبیعی به محرکهای بیرونی، فرد متعهد میشود تا الگوهای رفتاری و فکری خود تغییر دهد تا سرانجام بتواند بر افکار و عواطف منفی خود غلبه کند. بدون اینکه بخواهد به طور مستقیم با آنها روبهرو شده و آنها را سرکوب کند.
روانشناسی اکت برای چه کسانی مفید است؟
اکت یکی از روشهای جدید رفتار درمانی میباشد که در کنترل طیف وسیعی از اختلالات و مشکلات روحی نظیر اضطراب محیط کار، اضطراب امتحان، اختلال اضطراب اجتماعی، افسردگی، اختلال وسواسی-اجباری و سایکوز به کار گرفته شده و عملکرد موفقی نشان داده است. روانشناسی اکت حتی در درمان مشکلات پزشکی نظیر دردهای مزمن، سوءمصرف مواد و دیابت به کار گرفته میشود. جالب است بدانید تاثیر مثبت قابل توجهی نیز در این زمینه داشته است.
رفتار درمانی به شیوه اکت از چه مراحلی تشکیل میشود؟
در این متد درمانی، مراجعین به کمک تراپیست یا درمانگر خود میآموزند تا به گفتگوهای درونی خود گوش بسپارند. در این مرحله شما افکار خود را رصد کرده و متوجه میشوید که هنگام فکر کردن به خاطرات دردناک، حوادث تلخ، روابط مشکلدار، محدودیتهای فیزیکی و مسائل مشابه با چه لحنی با خودتان صحبت میکنید. پس از شناسایی عوامل تشویش درونی شما، تعیین میشود که آیا وضعیت مربوطه وخیم بوده و نیاز به اقدامات فوری دارد یا تنها لازم است آن را بپذیرید.
در مرحله پذیرش مسئله، کاربران میآموزند که رفتارهای خود را به شکلی تغییر دهند تا بتوانند شرایط مورد نظر را کنترل کرده و تحت تاثیر قرار دهند. در این فرآیند شما ممکن است به این فکر کنید که بسیاری از تمرینات و روشها را پیش از این بارها و بارها انجام دادهاید، اما برایتان کاربردی نبودهاند. در این وضعیت درمانگر به شما کمک میکند تا از چرخه تکرار الگوهای فکری و رفتاری که موجب بروز شرایط دردسرساز میشوند خارج شوید. زمانی که شما با مشکل خود روبهرو شده و آن را به طور کامل پذیرفتید، متعهد میشوید که دست از مبارزه با خاطرات گذشته و احساسات منفی فعلی خود بردارید. در مقابل، به تمرینات خود جهت افزایش اعتماد به نفس و الگوهای فکری خوشبینانه متناسب با ارزشها و اهداف خود پایبند میمانید تا زمانی که بتوانید کنترل اوضاع را به دست بگیرید.
فلسفه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد چیست؟
به طور کلی نظریهپردازان روانشناسی اکت بر این باورند که تلاش برای مقابله با عواطف و تجارب روحی ناخوشایند، نه تنها انجام شدنی نیست بلکه نتایج مخربی نیز در پی دارد. سرکوب کردن احساسات و هیجانات منفی در نهایت به استرس و ناراحتی بیشتر منجر خواهد شد. در این رویکرد، روانشناسان به دنبال روشهای جایگزین موثرتری هستند که از مراحل خودآگاهی، توجه به ارزشهای فردی و تعهد به عملکرد تشکیل شده است. با عبور از این مراحل، شما عملا موفق به تغییر رفتارها، رویکردها و احساسات منفی خود خواهید شد. اما نه از طریق مبارزه و مقابله. بلکه از طریق پذیرش، افزایش بصیرت و خودآگاهی نسبت به دلایل بروز احساسات و تجارب روحی مختلف و عملکرد فعال برای ایجاد الگوهای فکری جایگزین.
چه درمانگری را انتخاب کنیم؟
یکی از مهمترین مراحل در طی کردن دورههای رفتار درمانی اکت، یافتن یک درمانگر خبره و قابل اعتماد میباشد. در وهله اول شما باید در جستجوی روانشناسان و مشاوران معتبر باشید. به طور کلی مدرک قانونی مجزا برای داشتن تخصص در حوزه روانشناسی اکت به روانشناسان اعطا نمیشود. بلکه بیشتر گواهیهای حضور در ورکشاپها و دورههای آموزشی و همچنین اعتبار و نام نیک درمانگر در این حوزه مد نظر قرار میگیرند. نکته مهم دیگر در انتخاب درمانگر مناسب، وجود احساس راحتی و اعتماد کامل به فرد مقابل است.
در صورتی که نیاز به مشاوره در این زمینه دارید، میتوانید از رواندرمانگران خبره ما کمک بگیرید.